High Five! Huolipuhe pois ja ilolla kohti uutta!

28.04.2023

"Mikä mua vaivaa, kun töissä ahdistaa, väsyttää, työt kasaantuvat ja työmotivaatio on hukassa?"

Liikkuuko mielessäsi samankaltaisia ajatuksia kuin suurella joukolla työntekijöitä, joita Työolobarometrin (2021) mukaan on suomalaisilla työpaikoilla jo melkoinen joukko –jopa niin suuri, että yhteiskunnallinen huolipuhe on käynnistynyt ja se myös sallitaan.

Syitä voi toki olla monia, eikä yhden virkkeen perusteella voi vastauksia antaa –mutta, kun tarina saa jatkoa vapaa-ajalle, jossa ilo kuplii, mieli on kevyt ja vapaa-ajan puuhiin on helppo tarttua, tulee väistämättä mieleen työpaikan psykologinen turvallisuus, turvallinen tunneilmapiiri, vapaus ja luottamus olla oma itsensä, tulla hyväksytyksi juuri sellaisenaan, ainutlaatuisena, myös erehtyväisenä, työyhteisön tärkeänä jäsenenä, jonka ajatuksille, myös kriittisille, on arvostavaa tilaa.

-Mitä ajatuksia tämä sinussa herättää?

Tätä podimme eilen aiheen parissa työskennellessä ja väistämättä ajatus kääntyi tunteisiin, turvalliseen tunneilmapiiriin, jonka ulkoiset tunnusmerkit on helppo täyttää -työpaikan yhteisesti sovitut säännöt kahvihuoneen seinällä, kertaus kerran vuodessa kehittämispäivässä ja uusien sääntöjen hinkkaaminen, kun työtyytyväisyyskyselyt näyttävät punaista. Ja taas on turvallista –ulkoisesti ainakin.

Tottakai on tärkeää, että ulkoisesti asiaan kiinnitetään huomiota ja yhteisiin pelisääntöihin sitoudutaan –mutta riittääkö se? Jos barometriä on uskominen, ei alkuunkaan.

Kun työpaikan tunneilmaiirin signaalit viestivät uhkaa, vaaraa, epävarmuutta, pelkoa, jne., yhteisistä pelisäännöistä huolimatta, on psykologinen turvallisuus muuttunut turvattomuudeksi, tunteet ottaneet vallan, työhön keskittyminen häiriintynyt ja negatiivinen sisäinen puhe käynnistynyt -työhyvinvointi kärsii ja lisää turvattomuuden tunnetta.

 Kehä on valmis ja sen katkaisemiseksi ei riitä uusien sääntöjen kirjaaminen.

Miltä tuntuu, kun tuntuu hyvältä? Milloin tuntuu siltä? Mikä saa minut kiihtymään? Mistä sen tunnistan? Miten saan itseni rauhoittumaan yleensä? Entä, kun ahdistaa -miltä silloin tuntuu? Mistä huomaan, että tunne valtaa minut? Mitä silloin voisin tehdä?

Pysähdy näiden kysymysten äärelle ja harjoittele tunnistamaan tunnetilojesi vaihtelua, sillä kehosi seuraa, tarkkailee ja lukee tilanteita aktiivisesti taustalla jatkuvasti ja reagoi niihin opituilla tavoilla. Sen tekemät havainnot pohjautuvat aikaisempiin kokemuksiin, omaan sisäiseen tunnekarttaasi ja sen tavoite on suojella sinua uhkaavilta vaaroilta. Kun otat vastuun tunteiden ohjaamisesta itsellesi, elämäsi helpottuu ja huomaat sen pikkuhiljaa monissa asioissa ympärilläsi, myös työympäristössä, missä negatiivisten signaalien vilkkuessa löydät oman turvallisuuden tunteesi ja reitin sinne, missä saat kokea itsesi arvostetuksi juuri sellaisena kuin olet.

Ehkä vielä tulee se päivä, jolloin ulkoisten pelisääntöjen sijaan tunnustamme yhdessä rehellisesti ne tilanteet ja toimintatavat, joissa turvallinen tunneilmapiiri ei työpaikalla toteudu ja otamme käyttöön työkalut, jotka aidosti edistävät turvallisuuden tunteiden kokemuksia työpaikoilla.

Onneksi psykologiseen turvallisuuden tunteeseen voi myös itse vaikuttaa: tunnistamalla omia tunteita työyhteisön vuorovaikutustilanteissa, tutkimalla niitä ja ymmärtämällä, mitä tilanteissa itselle tapahtuu ja mikä saa aikaan turvattomuuden tunteen, olet löytänyt polun pään.

Old memoriesThey don't go awayThey show up before you leaveAnd disappear when you wish they'd stayNo heart is immuneNo secret is keptYeah, they only get stronger with ageOld memoriesThey don't go away. (Alicia Keys)

Jos voimavaraistuminen kiinnostaa sinua enemmänkin, niin tule mukaan AVIn ilmaisiin webinaareihin torstaina 4.5. ja / tai 11.5., jolloin aiheina ovat 

  • 4.5. klo 13-16: Voimavarojen ja persoonallisuuspiirteiden tunnistaminen ja Selviytymiskeinojen hyödyntäminen resilienssin vahvistamisessa ja stressin kohtaamisessa
  • 11.5. klo 13-16 Asioiden merkityksellisyyden ja toivon käsitteleminen ja Arvot työn ohjaajana.

    Ilmoittautumislinkit molempiin webinaareihin löydät täältä -mukaan voit tulla kotisohvalta, kamera suljettuna ja keskittyä webinaariin omassa rauhassa, ilman ryhmäharjoituksia:  https://avi.fi/tapahtuma/-/c/1224643 PS.