Kun mustasukkaisuus ja ahdistus vierailevat

05.09.2023

Kehon muisti on ainutlaatuinen. Se saa aikaan hämmennystä sekä itsessä että kumppanissa, kun mitättömät, pienet asiat saavat meidät yht´äkkiä leimahtamaan, pahastumaan, häpeämään tai pelkäämään ilman, että itsekään ymmärrämme, mistä oikein on kysymys.

Tiedätkö sen tunteen, kun mustasukkaisuus ja ahdistus yllättävät sinut, etkä oikein tiedä, miten reagoida? Juuri näitä tunteita ystäväni koki tilanteessa, joka ulkopuolisin korvin kuultuna kuulosti harmittomalta ja tavalliselta työpäivän tapahtumien tarinoinnilta.

Ystäväni puoliso oli kehunut töistä tullessaan työkaverinsa ja tämän vaimon yhteistä urheiluharrastusta ja hämmästellyt sitä energiaa, mikä tällä pariskunnalla oli. Sen sijaan, että olisi osallistunut kiinnostuneena puolison aloittamaan keskusteluun, ystäväni kertoi kokeneensa varsinaisen tunteiden sekamelskan, mustasukkaisuutta ja pelkoa, jotka ahdistivat rinnassa ja saivat hänessä aikaan totaalisen lamaantumisen tunteen.  Hänen miehensä puolestaan oli ihmetellyt ääneen, oliko hän sanonut tai tehnyt jotain, mikä toisen mielen oli pahoittanut,  eikä ollut voinut ymmärtää, miksi leppoisa iltapäivä oli yllättäen muuttunut painostavaksi ja vaimon käytös aivan epätavalliseksi. Ystäväni oli ollut siinä vaiheessa jo niin hämmentynyt ja häpeissään omista tunteistaan, että ei ollut halunnut eikä myöskään pystynyt selittämään käytöksensä syytä miehelleen.

Kehon muisti on ainutlaatuinen. Se on kuin näkymätön kartta, joka ohjaa ja vie meitä paikkoihin, joissa menneet haavat ja pelot nousevat pintaan yllättäen ja ilman varoitusta.

Ystäväni kokemus on tästä loistava esimerkki. Mustasukkaisuus ja ahdistus voivat juontaa juurensa monista eri syistä. Saattaa olla, että hän tunsi olonsa huonommaksi, koska hänen puolisonsa kehui toista naista. Tämä kosketti hänen itsetuntoaan ja sai aikaan stressireaktion -kehon autominen tutka reagoi uhkaan tiedostomattomalla tasolla, herätti sympaattisen hermoston ja sai aikaan taistele-pakene reaktion ennen kuin mieli ehti rauhoittua ja ystäväni pysähtyä miettimään, miksi tunteet nousivat niin voimakkaina ja yllättäen pintaan.

Ahdistus puolestaan saattoi liittyä autonomisen hermoston toisen osan, parasympaattiseen hermoston ja sen selänpuoleisen haaran aktivoitumiseen. Se sai aikaan lamaantumisen ja vetäytymisen uhkaavassa tilanteessa, jollaiseksi keho ja sen muisti tilanteen tulkitsivat. Tässä tunnetilassa keskustelu oli mahdotonta, niinpä tilanne jäi päälle, kunnes turvallisuuden tunne pikkuhiljaa palautui tutuilla mielikuvaharjoituksilla, mahdollisti ajattelun, avasi keskuteluyhteyden ja palautti elämän jälleen turvalliseen uomaansa.

Tunteet voivat olla monimutkaisia ja hämmentäviä, mutta niiden ymmärtäminen on mahdollista. 

Niinpä seuraavan kerran, kun huomaat olevasi mustasukkainen tai ahdistunut ilman näkyvää syytä, tiedosta, että se voi olla kehosi tapa reagoida tilanteeseen. Pyri silloin tunnistamaan tunnetilasi, rauhoittumaan ja palauttamaan itsesi turvalliseen tunnetilaan, missä ajattelu ja vuorovaikutus jälleen toimivat.

Tästä löydät siihen sopivia harjoituksia.

Keskity tunteisiisi ja ajatuksiisi, anna itsellesi lupa tuntea, ja muista, että voit vaikuttaa siihen, miten eri tilanteissa reagoit.