Yksinäinen yhdessä

10.03.2024

Parisuhteessa yksinäisyyden tunteet saattavat yllättää monia. Alun hurmio ja yhteiset kiinnostuksen kohteet voivat ajan myötä hälvetä, ja emotionaalinen etäisyys hiipii suhteeseen. Pian huomaatkin olevasi yksinäinen, vaikka et olekaan yksin.

Mikä sitten aiheuttaa tämän yksinäisyyden tunteen? Juurisyy löytyy usein vieraantumisesta.

Voisi ajatella, että asiat, jotka toivat parin yhteen, riittävät ylläpitämään suhdetta myöhemminkin. Käytännössä näin ei kuitenkaan aina käy. Kiireinen arki, lyhyet yöunet, lasten hoito, kasvatuksen haasteet, työstressi ja muut arjen paineet etäännyttävät kumppaneita toisistaan ja saattavat synnyttää tyhjyyden, ymmärtämättömyyden ja yksinäisyyden tunteita.

Jos tunnet yksinäisyyttä parisuhteessa, muista, että et ole yksin. 

On helppo ajatella, että tiedämme, miltä kumppanistamme tuntuu tai mitä hän ajattelee, mutta todellisuudessa se ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa. Jokaisen kriittisen, vaativan tai vihaisen kumppanin takana on ihminen, joka haluaa tuntea itsensä tärkeäksi, turvalliseksi, kuulluksi, pidetyksi ja rakastetuksi.

We can talk here on the floorOn the phone, if you preferI'll be here until you're okayLet your words release your painYou and I will share the weightGrowing stronger day by day
    -Skinner, R.

Usein molemmat kumppanit ovat jumiutuneet tapoihin, joilla he kommunikoivat väsyneinä, turhautuneina ja stressaantuneina.  He löytävät itsensä toistuvasti ratkaisemasta ristiriitoja samoilla vanhoilla tavoilla, vaikka tietävät jo riidan alkaessa, etteivät ne toimi rakentavasti. Edessä on pahimmillaan noidankehä, jossa toistuvat väärinymmärrykset ja konfliktit vahvistavat entisestään eripuran ja erillisyyden tunnetta suhteessa.

Tunnelukot vahingoittavat juuri kommunikaatiota ja toimintakykyä, mikä tekee niiden tunnistamisesta ja käsittelystä tärkeää suhteen hyvinvoinnin kannalta.

Ole siis läsnä ja ymmärtäväinen suhteessasi. Kun kohtaat kumppanisi kriittisen, vaativan tai vihaisen puolen, mieti, mitä hän todella tarvitsee juuri nyt. Jos kumppanisi on etäinen, passiivinen tai vetäytyvä, pysähdy ja pohdi, mitä itsessäsi tapahtuu juuri nyt, mikä estää häntä lähestymästä minua, miksi tunnen näin, mikä saa hänet vetäytymään? Kumppanisi kriittinen tai vaativa käytös voi johtua perfektionismin tai riittämättömyyden tunteen -tunnelukoista, joiden juuret ovat syvällä lapsuuden epämukavissa tilanteissa ja siellä, kaukaisuudessa, opituissa selviytymiskeinoissa. 

Ymmärtäminen ja myötätunto, myös itsemyötätunto, ovat tärkeitä pieniä askelia emotionaalisen yhteyden vahvistamiseen. Kannusta kumppaniasi avoimeen keskusteluun ja tarjoa tukeasi. Yhteinen tahtotila ja siihen sitoutuminen voivat avata uusia mahdollisuuksia läheisyyteen ja yhteyden vahvistumiseen parisuhteessanne.


VERKKOKURSSI MYYNNISSÄ 15.3.2024 SAAKKA VAIN 29€.