Valintojen äärellä

20.10.2021

Työssäjaksaminen, työhyvinvointi, hyvinvointi, jaksaminen... sanoja, jotka illalla vilahtivat uutisten kuvanauhassa ja jäivät pyörimään mielen sopukoihin. Mietin omaa työtäni ja hyvinvointiani siinä ja kysyin itseltäni: 

Kuinka minä voin?

Kysymys on jättiläisen kokoinen ja sisältää loputtoman määrän vastausvaihtoehtoja -kun mietin sitä yhdeltä kantilta, työhyvinvointi hymyilee, kun mietin toiselta kantilta, jotain voisi olla toisinkin -tätä tarkastelua ja pohdintaa voisin jatkaa loputtomiin, sillä huomaan löytäväni yhä uusia vaihtoehtoja asian tarkempaan tutkailuun. Tartun kuitenkin omaan haasteeseeni ja lähden tutkimaan työhyvinvointiani kahdesta eri tulokulmasta, jotka koen itselleni merkityksellisiksi:  perustehtäväni osana oman työyhteisöni perustehtävää sekä omaa työntekemistä ohjaavia arvoja.

Perustehtävä, mietippä sitä hetken aikaa.

  • Miten kuvailisit työyhteisösi työtehtävää?
  • Mikä on teidän tavoitteenne?
  • Miksi organisaationne on olemassa?
  • Millaisista asioista ja ominaisuuksista teidät tunnetaan?

Jos osaat vastata näihin kysymyksiin, ja uskot kollegasikin vastaavan samalla tavalla, teillä on tieto siitä, mikä perustehtävänne on! Perustehtävä on tehtävä, jonka eteen kaikki tekevät yhdessä töitä. Vaikka jokaisella saattaakin olla hieman omanlainen tehtävä työyhteisössä, senkin tavoite on tukea perustehtävää, sitä, miksi koko työyhteisö on olemassa.

Työpöydälläni on kortti, johon olen kirjoittanut itselleni muistiin asioita, jotka kuljettavat minua kohti työssä jaksamista ja työhyvinvointia. Ne nousevat minulle määritellyistä tehtävistä ja ihanista kahvi - ja lounashetkistä työkavereiden kanssa (Ajalle tyypillisesti virtuaalisesti kohdaten, mutta yhä useammin myös kahviloissa ja kirjastossa.) Asiat siinä elävät ja muuntuvat töiden ja tehtävien muuttuessa, mutta ne ovat näkyvillä, muistuttamassa itseäni, miksi juuri minä olen töissä täällä ja mikä minun tehtäväni on tässä suuressa palapelissä, jonka palaset yhdessä tekevät työpaikkani perustehtävän mahdolliseksi.

Kortissa on kaksipäinen nuoli, jonka keskellä poikkiviiva. Vasemmalle osoittava nuoli kuljettaa minua pois perustehtävästäni ja samalla myös omasta työhyvinvoinnistani ja oikealle vievä nuoli kuljettaa minua kohti niitä. Koska valintojen tekeminen arjessa ei ole aina helppoa, palaan aika ajoin nuolieni äärelle ja kysyn itseltäni:

Mihin valintani minua kuljettaa?

Pysähdy sinäkin työyhteisösi perustehtävän äärelle ja tarkastele omaa rooliasi siinä. Kun näet oman työpanoksesi merkityksellisyyden osana koko työyhteisön ponnisteluja kohti yhteisesti kuvattua päämäärää, on myös helpompi havaita, kulkevatko polut samaan suuntaan, vai tarvitaanko korjausliikettä ja kurssin suunnan uudelleen tarkastelua.


Työn tekemiseen, työssä viihtymiseen ja sitä kautta omaan työhyvinvointiin liittyy luonnollisesti oma arvomaailma, joka parhaimmillaan kohtaa työpaikan arvomaailman ja lisää näin työn merkityksellisyyden kokemusta. Jos haluat pysähtyä pohtimaan omia, työhön liittyviä arvoja, kysy itseltäsi:

Mikä on sinulle kaikkein tärkeintä työssäsi ja mikä sinua motivoi siinä?

Pysähdy sen jälkeen pohtimaan, mikä estää sinua tässä asiassa? Mitä asialle voisit tehdä? 

Pieni askel

Pidän ajatuksesta -pieni askel -se riittää. Pienet askeleet vahvistavat myös omaa työhyvinvointiani. Tänään, perustehtävieni äärellä, motivoituneena ja työstä iloiten vastaan itselleni:

Oikein hyvin!

Jos haluat omalle työpöydällesi valintojasi helpottamaan kauniin nuolenpää-pohjan, voit tulostaa sen itsellesi tästä. Voit myös tehdä työn tekemiseen liittyvät arvosi näkyväksi kirjoittamalla ne muistiin. Siihen löydät kortin tästä. Ajattele näitä pieninä askelina omaa työhyvinvointiasi tukemaan ja edistämään.