Ruislinnun laulu korvissani
Luonnossa metsä ja meren rannat, avautuva horisontti, sammalen vihreys, kelottuneet hongat, valot ja varjot, tuulen humina ja puiden lehdet luovat ympäristön, jossa mieli lepää ja sydän voi hyvin. Tähän ympäristöön liittyy kiireettömyys, rauhan, hiljaisuuden ja vapauden tunne -tila, jossa voit kuulla, nähdä, tuntea ja aistia jotakin, jolle ei ole sanoja, jotakin, joka on osa ihmisyyttä, sillä olemmehan osa luontoa -jokainen meistä on.
Luonnon ja mielenterveyden suhde on lämmin ja läheinen -kun tunnet olosi ahdistuneeksi, alakuloiseksi tai olet eksyksissä tunteiden sumussa, pelkkä kävely metsässä tai puistossa voi rauhoittaa mieltäsi, pehmentää ajatusten teräviä reunoja ja tasapainottaa mielialaa. Puiden läpi puhaltava tuuli puhdistaa ja muistuttaa, että on asioita, joista voi opetella päästämään irti tai ainakin ymmärtämään niitä paremmin.
Liian paljon henkistä tuskaa syntyy, kun kietoudumme menneisyyden tarinoista kumpuaviin ajatuksiin, samaistumme ja uppoudumme niihin ja lopulta kirjoitamme myös tulevaisuuden tarinaa niiden värittäminä.
Luonnossa liikkuessa tai istuskellessa tarkkaavaisuus kiinnittyy väistämättä ympäristöön, sen ääniin, tuoksuihin ja näkymiin. Se haastaa levottoman mielen, elvyttää ja lisää hyvinvointia. Syvän yhteyden tunteminen luontoon antaa työkaluja myös itsetutkiskeluun ja erilaisten tunteiden käsittelyyn.
Suunnittelimme sinulle kesäisen Luontomandala-harjoituksen, johon liittyvä prosessi synnyttää ainutlaatuisen, moniaistisen luontokokemuksen. Siinä aika ja paikka katoavat ja mieli rauhoittuu. Hetken lumoutuminen voimauttavan luontokokemuksen ääressä virkistää mieltä ja auttaa unohtamaan arjen huolet ja murheet.
Kun aika on sopiva, varaa mieltä hoitavalle, voimauttavalle luontoharjoitukselle aikaa yksi tunti. Tehtävä on yksinkertainen, silti se tarjoaa sekä luovuudelle että sisältäsi kumpuaville ajatuksille ja tunteille paljon tilaa. Ota mukaasi kännykkä kuvaamista varten, kynä ja muistikirja tai käytä kirjoittamiseen kännykän muistiota. Laita kännykkä äänettömälle ja ota myös värinähälytin pois päältä harjoituksen ajaksi.
En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.
-Eino Leino
Harjoitus: Luontomandala
Vaihe 1. Kulje luonnossa rauhallisesti kävellen ja katsele ympärillesi. Mitä näet? Mitä kuulet? Mitä tunnet ihollasi ja ihossasi? Mitä haistat? Mitä maistat? Keskity aistimaan luonto ympärilläsi kaikilla aisteillasi, sano asioita ääneen, nimeä niitä ja vahvista näin läsnäolon kokemusta luontoympäristössä.
Vaihe 2. Anna katseesi pikkuhiljaa kiinnittyä yksityiskohtiin -lehtiin, kiviin, oksiin, terälehtiin, siemeniin, sammaleeseen … asioihin, jotka kutsuvat sinua ja jotka saavat mielikuvituksesi heräämään -koskettavat niitä mielen sopukoita, joista tarinasi tänään kumpuaa.
Vaihe 3. Asetu nyt paikkaan, johon lähdet rakentamaan luontomandalaa. Piirrä maahan tai kannon nokkaan, sopivaan paikkaan (käytä mielikuvitustasi) kehyksen ääriviivat, n. 50 cm-100 cm. Anna mielesi työskennellä vapaasti sitä piirtäessäsi. Kerää sen jälkeen erilaisia luontomateriaaleja, joista mandalasi alkaa rakentua. Käytä vain sellaisia luonnon materiaaleja, jotka ovat jo irronneet, katkenneet tai muuten vain maassa käytettävissä.
Vaihe 4. Asetu taidetyösi äärelle ja työstä mandalaa, kunnes tunnet sen olevan valmis, riittävä juuri tässä ja nyt. Katsele taidetyötäsi rauhassa ja kirjoita itsellesi lyhyesti muistiin: Mitä työsi sinulle kertoo? Mikä ohjasi työskentelyäsi? Millaisia tunteita koit tehdessäsi? Mitä tunnet juuri nyt?
Vaihe 4. Ota taidetyöstäsi lopuksi kuva, joka kätkee sisälleen juuri tämän luontokokemuksen, uppoutumisen, luovan prosessin ja sen mukanaan tuoman voimautumisen tunteen. Tallenna kuva itsellesi.
WalkOut -luontotyönohjaaja-koulutus käynnistyy 14.9.2023. Lue lisää ja liity koulutuksen postituslistalle.