Avaa sydämesi mulle
Tänään tarjoilemme
blogissa lomakassiin mukaan myötätuntoa -eikä mitä tahansa myötätuntoa, vaan
myötätuntoa sitä kaikkein rakkainta ja läheisintä, omaa puolisoa/ kumppania,
kohtaan, kun auvoisen yhdessäolon sijaan toinen alkaakin ärsyttää ja pienet ja
joskus suuretkin erimielisyydet saavat aikaan pahaa oloa.
Mietippä, kun paras ystäväsi, joku läheinen sukulainen, lapsi tai vaikkapa lemmikkikani voi huonosti tai kärsii, miltä sinusta silloin tuntuu? Kun huomaat kärsimyksen, haluat aivan vaistonvaraisesti tarjota lohtua ja tukea tilanteessa, eikö vain? Myötätunnon tunne syntyy sisälläsi ihan itsestään, etkä tarvitse ketään sanomaan tai muistuttamaan sinua sen olemassaolosta.
Parisuhteessa, ristiriitojen syntyessä, myötätunto saattaa olla kadoksissa ja joskus ihan tietoisesti sen tukahdutammekin tai ainakin reagoimme eri tavalla kuin muiden läheisten kohdalla.
Aivan sama, vaikka pahoitti mielensä! Ihan oikein sille!
Tunnistatko mielensisäisen puheesi, kun riitelet kumppanisi kanssa? Entä äänensävysi? Kehon kielesi? Tunteet omassa kehossasi?
Riidellessä mukana on aina kärsimystä -sekä sinun että kumppanisi. Ei hän, niin kuin et sinäkään, ole tunteeton olento, joka kestää mitä vain. Riita saa aikaan kärsimystä ja kipua, jotka muissa yhteyksissä herättävät automaattisesti myötätuntoisen suhtautumisen ja luonnollisen ystävällisyyden tunteen toista ihmistä kohtaan.
Avaa sydämesi mulle
Tahdon pelkkää hyvää sulle
Mitään piilottaa et sä saa
Jonkun mieltäs painavan
Mä heti kun vaistoan.
-Vexi Salmi
Parisuhteeessa on tärkeää opetella tietoisesti löytämään myötätuntoinen ajattelu ja suhtautuminen kumppania kohtaan, kun huomaa hänen kärsivän. Voi esimerkiksi ajatella, että kumppani on pieni lapsi, peloissaan, hädissään ehkä itkuinen. Toki hän on edelleen se sama aikuinen, mutta syvällä sisällä -siellä asuu lapsi, jolla on hätä. Näe tämä lapsi ja kuulostele, löydätkö itsestäsi ripauksen myötätuntoa häntä kohtaan. Koska sinäkin olet tunteva ihminen, on inhimillistä, että riidan ja loukkausten keskellä, et ehkä pysty tähän vielä. Ja se on ihan ok, hyväksy se ja tunne myötätuntoa myös itseäsi kohtaan. Päivien, viikkojen ja kuukausien kuluessa, ristiriitojen ilmetessä, tiedosta, että loukkaaviksi tarkoitetut sanat satuttavat sekä sinua että kumppaniasi. Kiinnitä huomio tunteisiisi ja etsi mielikuvien avulla reitti myötuntoiseen itseesi, pikkuhiljaa, askel askeleelta vahvistaen sitä parisuhteessasi. Ajan kuluessa huomaat muutoksen tunteissa, ajatuksissa ja mielensisäisessä puheessa -sen sijaan, että käperryt vihan tunteeseen, luot myötätuntoisella suhtautumisella tilaa ystävällisyydelle ja lämmölle parisuhteessasi ja annat rakkaudelle mahdollisuuden.
Jos näin puhu emme
Viilentyvän tunteittemme pelkään
Ehkä ennen kuin huomataan
Hellyys arkiseksi käy aikanaan
Se on tapa vain, ei muutakaan
Niin ei meille käydä saa
Tahdon sua aina rakastaa.
-Vexi Salmi